Affenpinscher

Affenpinschern är en liten hund med ett sött och fräckt utseende. En idealisk sällskapshund för den som vill ha en hund som håller sig under knähöjd. Fastän Affenpinschern är en sportig och livfull kamrat är den inte någon knähund. Kombinerat med ett vaket och livligt temperament, samt att den är mycket rörlig och påhittig, innebär det ibland att Affenpinschern plötsligen befinner sig på platser där man minst förväntar det. Förutom Affenpinscherns livliga temperament är det en klok och målmedveten hund medveten om sin betydelse och lever sina dagar som om det vore den sista.

Ägaren är den sol runt vilken affenpinscherns liv kretsar.

Den värdesätter att få vara nära och att få vara med och att dela sin ägares vardag i vått och torrt. Det är en tillräckligt meningsfull tillvaro för den. Rätt uppfostrad och försett med en normal social träning som valp umgås den gärna med andra hundar oavsett format.

Den väcker sällan aggressivitet, då affenpinschern är mycket säker i sitt tolkande av andra hundars språk.

Det kan vara en av anledningarna till att den sällan eller aldrig hamnar i slagsmål. Affenpinschern är ett utmärkt sällskap för en pensionär, men den är minst lika bra som familjehund.

Rasens krav på motion är moderata.

Men man ska inte tro att det är allting den orkar med. Utan problem hänger den med på långpromenader. För utan tvekan är det många vars liv skulle bli intressantare, roligare och med mycket humor tillsammans med denna lilla rara clown.